Denne side er senest ændret d. 23. maj 2025.

Afgrænsning, afspærring og afskærmning af arbejdsområde

Afgrænsning
I arbejdsområdet må der ikke opholde sig andre personer end de, der udfører asbestarbejdet eller nødvendigt arbejde i forbindelse hermed.

Arbejdsområdet skal tydeligt afgrænses, og der skal opsættes advarselsskilt: “PAS PÅ! ASBESTARBEJDE. Ingen adgang for uvedkommende.”

Afskærmning
Udover afgrænsning af arbejdsområdet skal det også vurderes, hvilket behov der er for afskærmning. Dette skal indgå ved risikovurdering af arbejdet. Her skal det vurderes, hvordan og i hvilket omfang det er nødvendigt at etablere en afskærmning af området fra omgivelserne. Afskærmningen skal sikre omgivelserne mod asbeststumper og -støv.

Krav til afskærmningen ved asbeststøv i væsentligt omfang
Ved nedrivning, hvor asbeststøv forekommer i væsentligt omfang, skal arbejdsområdet afskærmes støvtæt. Dette gøres på følgende måde:

  • Afskærmning skal ske med telt el.lign. inddækning, der er støvtæt.
  • Adgang til det afskærmede område må kun ske gennem en luftsluse – som normalt vil være en 3-kammersluse.
  • Afskærmning og sluse skal etableres med undertryk, så støvet ikke spredes.
  • Udblæsningsluften skal filtreres via et godkendt filter mindst støvklasse HEPA 13 med afkast til det fri. Der anvendes en formstabil slange til afkastet. 

Afskærmning og sluse må først fjernes, når slutrengøring inkl. udluftning har fundet sted og er kvalitetssikret.

Krav til 3-kammersluse ved asbeststøv i væsentligt omfang
Støvteltet skal etableres med undertryk og udsug, der filtrerer den udsugede luft og fører den til det fri.

  • Arbejdsstedet må ikke kunne forlades på andre måder end igennem slusen. Læs om god praksis for brug af 3-kammersluse under hygiejneforanstaltninger.
  • Slusens første kammer skal være tilstrækkelig bred og høj til, at man kan rengøres med H-mærket støvsuger og tage støvafvisende arbejdstøj af inde i slusen, uden at slusevægge m.m. berøres.
  • I slusens andet kammer skal der etableres en affaldspose, så den støvafvisende dragt kan kasseres. Der skal være vådservietter og et spejl til rådighed for rengøring af åndedrætsværn.
  • I slusens tredje kammer skal der være en knage til opbevaring af åndedrætsværnet.
  • Den projekterende skal sikre sig, at der er plads til slusen.
  • Væggene af plastik skal sidde stramt og på den indvendige side af lægterne. Der anvendes plastik, som er mindst 0,15-0,2 mm tyk. Alle samlinger tapes tætte. Tapede samlinger skal være udført stramt og glat for at lette den daglige og afsluttende rengøring. Hvis slusen er udsat for ydre, mekaniske påvirkninger, beskyttes plastikvæggene med hårde plader.
  • Slusedørene mellem de tre kamre kan bestå af et ovalt hul i plastikvæggen og et forhæng, som er fastgjort foroven. Forhænget kan svinge frit, og lægtestykker eller rundjern kan hæftes på forneden som vægte.
  • Plastvægge skal bue indad og vise tydelige tegn på undertryk, når ventilationen er tændt.
  • Slusen hovedrengøres med støvsugning og vådrengøring som led i hovedrengøringen af arbejdsområdet og ventileres efterfølgende et døgn. Herefter kan ventilationen afbrydes, og slusen tages ned.
  • Slusen og arbejdsområdet rengøres igen og udluftes endnu et døgn.
Arbejdsområde 1. kammer 2. kammer 3. kammer Det fri
  Plads til at man kan rengøres med H-mærket støvsuger. Affaldsspand, spejl, vådservietter Knage til åndedrætsværn  

Oversigtstegning over 3-kammersluse.

 

Eksempel på 3-kammersluse
Eksempel på en afskærmning af et arbejdsområde

I det følgende er givet eksempler på krav til afskærmning i nogle forskellige arbejdssituationer.

Afskærmning ved nedrivning af asbestholdige tage og facader (ved asbeststøv i væsentligt omfang)
I de tilfælde, hvor det fx er nødvendigt at anvende entreprenørmaskiner eller skærende værktøj for at fjerne et tag, hvor der er lagt tagpap oven på et gammelt tag, eller der af andre grunde forekommer asbeststøv i væsentligt omfang, skal der etableres støvtæt afskærmning med sluse og undertryk, og den udsugede luft skal renses effektivt og føres til det fri.

Afskærmning ved nedrivning af indvendigt anvendt asbest (asbeststøv i væsentligt omfang)
Ved nedrivning af indvendigt anvendt asbest vil der som regel skulle etableres støvtæt afskærmning med sluse og undertryk på grund af udvikling af asbeststøv i væsentligt omfang. Arbejdsområdet skal være afskærmet med undertryk, og den udsugede luft skal renses effektivt og føres til det fri.

Dette gælder fx ved:

  • nedrivning af fliser opsat med asbestholdig fliseklæb.
  • fjernelse af støbegulve, gulvspartel og teknisk isolering med asbest.
  • fjernelse af bløde loftplader med asbest, som er sømmet op. 

Afskærmning, hvor der ikke forekommer asbeststøv i væsentligt omfang
Ved nedrivning af fx asbestholdige tage og facader kan arbejdet i mange tilfælde udføres på en så støvsvag måde, at der ikke forekommer asbeststøv i væsentligt omfang. Det kan være ved nedrivning af asbestholdig cementskifer eller bølgeplader, når støvudviklingen begrænses ved befugtning. Ved dette arbejde vil det imidlertid være nødvendigt at foretage en afskærmning, så personer beskyttes mod, at der kommer asbeststumper eller -støv ned eller ind i omgivelserne.

Afskærmningen skal her ikke nødvendigvis være ved et støvtæt telt med sluse og undertryk. Den kan fx være et stillads til tagarbejde med kasseskærm, hvor man tildækker skærm og stillads med plast og taper, så saneringsområdet er tæt.

Afskærmning ved ”Telefonboksmetoden” hvor der ikke forekommer asbeststøv i væsentligt omfang
Ved kortvarige opgaver af ca. 1 times varighed inkl. rengøring, hvor der ikke forekommer asbeststøv i væsentligt omfang, kan arbejdet udføres i et enmandsstøvtelt, der omslutter arbejdsområdet. Den såkaldte telefonboksmetode. Det kan fx være ved udskiftning af enkelte loftplader i hel tilstand.

Arbejdet foregår inde i teltet, efter at indgangen er tapet til, og den person, der udfører arbejdet, må først forlade området, når arbejdsstedet og personen selv er rengjort.

Metoden kræver nøje planlægning, da alle værktøjer og materialer skal være inde i støvteltet fra start, og affald, materialer og værktøj først kan bæres ud, når det er forsvarligt emballeret, og den afsluttende støvsugning og aftørring af alle overflader og personen selv har fundet sted.

Se mere om, hvordan man kan udføre afskærmning, under de enkelte bygningsdele.